dimecres, 16 de juny del 2010

L'Alquerc

Sempre per l'últim dia de classe tinc preparat un concurs de matemàtiques amb diversos jocs i entreteniments matemàtics. Però aquest any he decidit canviar. Ja fa uns temps que m'he aficionat als jocs de tauler d'origen tradicional. Ja us en he parlat d'uns quants: el Go, el Caroom i el Bagh Chal. Ara xafardejant n'he descobert un altre que em té fascinat des de fa uns dies l'Alquerc.

L'Arquerc s'assembla a les dames, pels moviments i la forma de matar les fitxes contràries, però amb diferències. Però el que m'agrada es que com les dames es bufen les fitxes i això en aquest joc és clau. El condiciona molt, pots dirigir totalment el joc del teu contrari. Un joc que sembla senzill al principi però no ho és gens. Una bona descoberta.

M'agrada fer jugar als alumnes a jocs de tauler perquè s'assembla molt a l'estratègia de resoldre un problema. Faig això per saber això i això en servirà per calcular això. En matemàtiques com en el joc has de preveure els futurs moviments, pensar en la jugada següent i en les posteriors. I per una altra banda en el joc es veuen clarament l'habilitat matemàtica dels alumnes. Em penso que el proper curs em servirà d'avaluació inicial per conèixer els meus alumnes.

També m'he espantat una mica; que els alumnes no sabessin que volia dir bufar d'acord, però que mai hagin jugat a les dames i no sabessin com es mata! Massa ordenador.

El millor de tot per això és que avui ha estat l'últim dia de classe, ja faré balanç de l'any un altre dia. Ara no em veig amb forces.

Us deixo una pàgina on hi ha la història, les regles i el més important un simulador de l'Arquec. I no us preocupeu massa de si enteneu les regles o no, l'ordenador no us la deixarà incomplir-les.

Alquerc

Per cert també he descobert el Surakarta i el Tablut però aquest un altre dia

2 comentaris:

Jordi ha dit...

Toni, coneixes l'Awalé, d'origen africà? En tenim un a casa (molt bonic com a element ornamental) perquè vaig jugar-hi durant hores, una vegada quan era xiquet. Ara el tinc, però no recordo les regles del joc... provo l'Alquerc!

El barranc de l'Argentada ha dit...

Hola Jordi,

Et recomano aquesta pàgina www.awale.info. Pots jugar-hi contra l'ordenador. Per si vols repescar la memòria.