dissabte, 14 d’abril del 2007

Salut i República



Potser és contradictori posar una fotografia precisament del dia que va morir la República per commemorar la seva proclamació, però és indubtable que no podem separar un fet de l'altre. La Guerra Civil i les seves conseqüències van lligades a aquesta. Potser no hi havia més remei. No es pot canviar en cinc anys allò que feia dos-cents que estava enquistat i la República estava condemnada al fracàs.

Sempre m'ha agradat aquesta fotografia per diversos fets: primer perquè és l'original i no la que s'ha fet mundialment famosa on no apareix l'home de la pistola. És manipulació de la història? Haver retallat la fotografia ? Però si el fotògraf no hagués enquadrat l'home ningú ho hagués sabut mai. Quina diferència hi ha en retallar pel visor o un cop al laboratori?

També malgrat tots aquests factors sempre he pensat que estèticament guanya molt la fotografia només amb els guàrdies d'assalt. Per quins motius no ho tinc del tot clar, però són fotografies totalment diferents.

També em fa pensar en el vell dilema de la República durant la guerra, revolució i després guerra o primer la guerra i després la revolució ? Ja que amagar l'home sembla que es vulgui amagar la participació popular en aixafar l'aixecament a Barcelona. Quina importància va tenir aquest? Va ser decisiu com diuen els militants anarquistes ? O només va ser un suport moral molt important? Com defensen les forces comunistes i socialistes.

En fi vells dilemes de la Guerra Civil que apareixen quan penses en la República. Ja deia que els dos fets vam de forma indestriable.

Però el que tinc clar que sense el suport popular o millor dit totes les esperances que hi va abocar la societat i que es van veure truncades ara ningú no recordaria aquesta data. Sense l'home de la pistola només seria una altra batussa de militars com tantes altres.